Mental träning – Verktyg för livet

“Du behöver börja meditera. För att stilla ditt inre stora tankebrus”

Jag var starkt skeptisk. Hur skulle detta kunna hjälpa mig?

Orden kom från livscoachen jag gick hos. Livet hade utmanat under nästan två år.

Jag var starkt skeptisk. Hur skulle detta kunna hjälpa mig. Jag är en person som behöver “förstå” saker logiskt för att kunna ta det till mig. Hur skulle det kunna hjälpa mig att följa mitt andetag fram och tillbaka. Vad skulle kunna förändras? Men jag kände att jag inte hade något val. Jag var tvungen att ge det en chans. Jag kunde bara inte fortsätta i samma spår så som det var just då. Det gick inte längre.

Jag började med fem minuter varje dag. Valde in det som en ny rutin på morgonen. I tystnad med mig själv. Jag visste inte vilken musik som passade och det fanns ännu inga Appár att lyssna på.

Sittande i en fåtölj försökte jag följa mina andetag. Fram och tillbaka. Fokus. Samtidigt som tankarna okontrollerat rusade åt alla håll. Ofattbart svårt.

Det var långsamt och frustrerande. Kände en stor inre stress. Livscoachen sa att jag måste göra det varje dag och att jag måste ha tålamod.

Vad skulle detta vara bra för? Hur skulle detta kunna hjälpa mig att må bättre? Vad skulle kunna förändras av att bara följa mitt andetag?

Subtila förändringar

Det var inte lätt. Ändå var det här läkningen och resan tillbaka började.

Efter att ha mediterat några veckor började jag se fram emot dessa tillfällen med meditationen. Till sist längtade jag efter dessa stunder med mig själv. Stunder för fokus och inre stillhet.

Små förändringar började komma. Till en början alldeles subtilt. Acceptans och icke dömande fick en ny och djupare innebörd. Tacksamhet. Det växte fram en ny sorts kärleksfull vänlighet både mot andra men framförallt mot mig själv.

Meditationen blev ett verktyg för att bättre hantera tankarna. Jag förstod att jag inte var mina tankar och känslor. Jag gjorde mitt bästa.

Plötsligt såg jag klarare på saker och ting. Fick kontakt med mitt hjärta och kunde höra min inre röst. Den inre rösten som tidigare drunknade och försvann bland de högljudda tankarna. Det blev också lättare att fatta beslut. Och jag kunde genom det börja ta mig i den riktning som var bäst för mig.

Jag började känna tacksamhet igen. Framför allt över det lilla och enkla. I vardagen.

Träning ger färdighet

Detta är många år sedan nu. Meditationen är något jag har fortsatt att välja in dagligen. På olika sätt. Den har blivit en del av min vardag och jag känner direkt om jag slarvar med träningen. Denna träning är precis som all annan träning. Träning ger färdighet. Slutar vi träna avtar och till sist försvinner effekten av träningen.

Jag var väldigt skeptisk till att börja med. Men är otroligt tacksam för denna träning. Mental träning. Den har hjälpt och hjälper mig i allt som skapar splittring och oro. Den är enkel att göra. Men ibland ändå så svår. Framför allt i början. Träningen ger fokus och närvaro. Ett djupare inre lugn.

Nyfiken?

Det finns olika sätt att komma igång med sin träning. Kontakta mig gärna så kan vi se hur just du skulle kunna komma igång med din.

Läs mer om mindfulness här

Ställ en fråga