Om Mindfulness

Idag lever många av oss under stress och press. Vi upplever det som att tiden inte räcker till. Vi saknar tid att lyssna inåt, landa och fokusera på det som är viktigt … viktigt på riktigt.

Många av oss lägger mycket tid på det som har passerat (vår historia) och också på det som ligger framför det som kanske ska komma eller inte komma (vår framtid). Vi är någon annanstans och konsekvensen blir att vi missar upplevelsen och närvaron i nuet. Vilket är det enda vi kan uppleva.

Mindfulness eller medveten närvaro är ett förhållningssätt där du genom enkla övningar utvecklar förmågor som acceptans, nyfikenhet och icke dömande. Vid träning av mindfulness får du bland annat …

 • konkreta verktyg för att bättre hantera stress och press
 • större medveten närvaro i nuet
 • ökad omtanke och medkänsla med dig själv och andra
 • enklare för att fokusera och prioritera och du får därmed också lättare för att fatta beslut
 • lättare för att möta förändringar och du agerar mer genomtänkt under pressade omständigheter
 • bättre fungerande samspel/kommunikation med dem där hemma och på jobbet

Genom att regelbundet träna får du lättare för att släppa taget om det ständiga tankeflödet och acceptera nuet precis som det är just nu. Du följer med ögonblick för ögonblick. Andetag för andetag.

Man blir helt enkelt mer medveten om hur man tänker, hur man reagerar och förhåller sig till andra. Ens tankar och reaktioner styrs inte längre lika lätt av ”autopiloten” som med automatik lättare väljer de dömande och kritiska tankarna. Man svarar istället med en vänlighet, mjukhet och medkänsla även mot sig själv. Som bonus får många även bättre sömn.

Mindfulness är friskvård.

Du får

Ny Insikt erbjuder mindfulnesskurser, inspirationsföredrag och retreats/workshops i Lund med omnejd både i grupp och individuellt.

För dig som företag läs mer under fliken Mindfulness Företag.

 • Mindfulness Coaching – Mindfulnesskurs inkl coaching

  För dig som vill gå mindfulnesskurs individuellt. Du tränar på egen hand via webbaserat träningsverktyg och förutom kurs i mindfulness får du också utrymme för coaching i det som kanske utmanar i din vardag. Vi skräddarsyr upplägg efter dina behov och vi ses mellan ca 5-10 gånger.
  För dig som vill gå mindfulnesskurs i grupp – se under Aktuellt & Blogg för kommande inplanerade kurser och aktiviteter.
  För dig som vill gå mindfulnesskurs på ditt företag

 • Personlig träning Mindfulness

  Detta är för dig som vill få personlig träning och coaching i mindfulness. Kanske har du redan gått en kurs eller bara känner dig nyfiken på mindfulness förhållningssätt och dess kraftfulla verktyg för att få stöd och hjälp för att komma vidare i din vardag. Mot ett bättre nu. Vi skräddarsyr upplägg utifrån dina behov.

 • Meditationsyoga – Kombination av Mindfulness och YinYoga

  Här varvar vi mjuka, stretchande och avslappnande yinyogaövningar med meditation och mindfulnessövningar. YinYoga är en blandning av yoga och mindfulness. Det är en skön och långsam yogaform som alla kan utöva såväl gamla, unga, viga som stela.
  Läs mer om YinYoga
  För inplanerade kurser framöver se under Aktuellt & Blogg
  För dig som vill gå meditationsyoga på ditt företag

 • Workshops & Retreats

  Att åka på retreat eller en workshop blir som att ta en ”time out” från vardagen. Du åker till en skyddad plats och för en eller några dagar riktar du uppmärksamheten inåt och prioriterar dig själv. Du ger dig helt enkelt egentid och självkärlek.
  Workshops har vi företrädesvis i Lund och retreats på Österlen. Dessa har olika teman och den röda tråden är mindfulness och yoga.
  Läs mer om workshops & retreats
  För inplanerade aktiviteter framöver se under Aktuellt & Blogg

 • Inspirationsföredrag

  Inspirationsföredragen är mycket uppskattade och kombineras med några mindfulnessövningar.
  Läs mer om innehållet på inspirationsföredrag
  Dessa brukar vara uppskattade att ha på jobbet som inslag på till exempel ett personalmöte eller som en kick-off. Skulle du vilja ha detta till ditt jobb läs mer här.
  För inplanerade aktiviteter framöver se under Aktuellt & Blogg

Låter detta som något för dig?  Kontakta mig gärna på telefon 0706-500855 eller mejl christel.lilja@nyinsikt.com så diskuterar vi utifrån dina behov.

Mindfulnessaktiviteter framöver t ex kurser, föredrag, workshops, retreats

Under fliken Aktuellt & Blogg kan du läsa mer om aktuella mindfulnessgrupper, inspirationsföredrag samt vilka retreats och workshops som är inplanerade framöver.

Christel är mindfulnessinstruktör och utbildad av Mindfulnesscenter, MFC Ola Schenström. Ola är en av Sveriges ledande experter på Mindfulness och är själv utbildad i USA av bland andra professor Jon Kabat-Zinn. Christel är också utbildad inom Vipassana meditation, YinYoga, beteendevetenskap, coaching, KBT och sorgbearbetning. Läs mer under fliken Om.

Referenser

“Mindfulness är det bästa jag gjort efter jag blivit pensionär. Jag har stor hjälp med din MP3 och CD, sitter ibland lite längre bara för att det är så skönt. Blir lugn och avslappnad inombords.

På nätterna när tankarna spinner iväg och hjärtat bankar, så tänker jag på andningen istället och har lyckats med att få harmoni i kroppen.

Jag har fått ett helt nytt lugn inombords efter dina kurser.

Så jättemycket tack för din vägledning och för att du lärt oss mindfulness.”

Ingrid, 69 år

“Jag har verkligen tyckt om att gå din kurs. Det har känts spännande att komma till varje tillfälle, och jag tycker att ditt upplägg med varierande övningar blandat med reflektioner har varit bra. Jag har lärt mig väldigt mycket om både mindfulness och mig själv. Kursen har gett mig övningar, tankar och förhållningssätt som jag tar med mig och kommer fortsätta praktisera själv. Det som har fungerat bäst för mig är de visuella övningarna men det har varit roligt att få prova på olika sorters övningar. Jag tycker också att det har varit väldigt värdefullt att ha hemuppgifter varje vecka så att man verkligen får in mindfulness hemma i vardagen. Jag uppskattar att du berättade mycket om mindfulness så att man också fick ett teoretiskt perspektiv och förståelse för helheten.” 

Sara, 25 år

“Mindfulness har gett mig mindre stress, att fokusera en sak i taget, slutföra och ta nästa sak. Jag känner mig piggare med mer energi som håller i sig hela dagen.

Jag har fått insikter som gör att jag tänker mer på hur jag reagerar, svarar, prioriterar.”

Bea, 41 år

“Mindfulness med dig har gett mig så mycket. Jag har blivit mycket bättre på att stanna upp och mer aktivt välja hur jag vill agera istället för att gå igång med “autopiloten” som jag ofta gjorde innan. Jag har också fått en annan syn på många situationer i livet t ex att inte lika lätt döma andra utan att istället försöka förstå beteendet, varför…”

Susanne, 53 år